Over het NCPeH-NL

Het Nationaal Contactpunt voor e-Health (NCPeH) is een Europees netwerk waar zorgverleners onderling medische gegevens kunnen uitwisselen. Dit gebeurt via een beveiligde verbinding.

Via het NCPeH geven EU-burgers toestemming om een samenvatting van hun medische informatie, een digitale patiëntsamenvatting (PS), aan een zorgverlener in Nederland te verstrekken. Nederland is sinds 2021 aangesloten op dit Europese netwerk. Nederlandse zorgverleners kunnen dan patiëntsamenvattingen opvragen van andere EU-burgers.

Het NCPeH maakt het mogelijk dat de digitale patiëntsamenvatting altijd beschikbaar is en automatisch vertaald wordt naar de taal van de zorgverlener. Zo kan de patiëntsamenvatting (PS) van een Estlandse patiënt in het Nederlands worden opgevraagd door de zorgverlener. Dit voorkomt vertraging en miscommunicatie bij spoedeisende zorg.

Toestemming van de patiënt

De patiënt geeft vooraf in zijn thuisland toestemming om zijn patiëntsamenvatting beschikbaar te stellen via het NCPeH. Pas na deze toestemming kan de zorgverlener een patiëntsamenvatting opvragen.

Daarnaast moet de patiënt het NCPeH-NL toestemming geven om de patiëntsamenvatting op te vragen. Dit doet hij door de Patient Information Notice (PIN) te ondertekenen.

Twee dames staan voor een virtuele NCPeH balie met daarachter een zorgmedewerker
Beeld: ©ICTU

Een uitzondering hierop is de situatie dat de patiënt niet aanspreekbaar is. In dat geval kan de zorgverlener een patiëntsamenvatting opvragen om spoedzorg te verlenen zonder ondertekende PIN.

Aangesloten landen

Hieronder vindt u een overzicht met aangesloten landen.

NCPeH Europa

NCPeH Europa
LandAangesloten op NCPeH
Albanië
Andorra
Wit Rusland
België
Bosnië en Herzegovina
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estlandaangesloten in 2022
Faeröer
Finlandaangesloten in 2022
Frankrijkaangesloten in 2022
Griekenland
Hongarije
Ierland
IJsland
Italië
Kosovo
Kroatiëaangesloten in 2022
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburgaangesloten in 2022
Macedonië
Maltaaangesloten in 2022
Moldavië
Monaco
Montenegro
Nederlandaangesloten in 2022
Noord-Cyprus
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Polenaangesloten in 2022
Portugalaangesloten in 2022
Roemenië
Rusland
San Marino
Servië
Slovenië
Slowakije
Spanjeaangesloten in 2022
Tsjechiëaangesloten in 2022
Turkije
Vaticaanstad
Verenigd Koninkrijk
Zweden
Zwitserland
Brontabel als csv (979 bytes)

Meer weten?

NCPeH-NL is aangesloten op eDHSI (eHealth Digital Service Infrastructure); een digitale diensteninfrastructuur voor e-gezondheid die moet garanderen dat Europese burgers ook op gezondheidszorg kunnen rekenen wanneer zij naar een ander EU-land reizen. Hiermee kunnen EU-landen zonder beperkingen, op een veilige en efficiënte manier gezondheidsgegevens uitwisselen.

Logo van Mijn Gezondheid @ EU. Digitale diensteninfrastructuur voor e-gezondheid. Een dienst van de Europese Unie.